Élménybeszámoló
Túrakód: TK-2020
Túranév: Szent-S-kör 2020 / Körös-zug
Szilárd burkolat: 48 %
Nehézség:
Táv: 98.8 km
Szintidő: 08:00
Telj. idő: 10:25
Feltöltve: 2020.01.08.
Frissítve: 2024.03.21.
Bejárva:   2022.03.13.

Készültem már egy ideje, csak most van egy kis szusszanásom:

Tökéletes időben sikerült neki vágni a túrának (bár egy kis leégés azért megadatott).
A Bökényi duzzasztóig, a gáton és a gátoldalán (az építkezés miatt mellette) a természetben telt az út, igaz a gátfelújítás miatt egy kicsit lazább a talaj.
A duzzasztótól Kunszentmártonig egy nagyon szép szinte beton sima út vezet, a nagyon szép régi Körös-hídig. (sűrűn járunk erre, sokat lehet nézelődni)
Idáig igen jó tempóban jutottam el.
Szelevényig egy irigylésre méltó – nulla forgalmú – de sima aszfalt kerékpár út, kevés izgalommal, de nagyon nyugodt nézelődéssel zajlott (mindig megborzongató látvány az átvágott régi gát rész).
Cserkeszőlői szőlős és Halesz, hát már ezért megérte… mintha egy másik országrész lenne, csodás eldugott tanyák épületek, színek látvány, homokos erdős részek… Képzeletben 20 tanyát vettem itt.
Tiszakürtig elbámészkodhattam az autópályán és annak építésén. 
És jött a meglepetés: Tiszakürt, ami tényleg gyöngyszem (azóta már a kisfeleségemmel át is mentünk sétálni, bár az Arbarétum zárva volt, de már a környéke is csodaszép. 
Biciklizni már nem volt ennyire kellemes, a gát teteje eléggé ráz (vagy én vagyok puhány), bár látványra utolérhetetlen volt: az épülő híd, a mezők az ártérben.
Tiszaug, is újfelfedezés számomra a körútjával a kilátó körül, sok szép rendezett nyaralóval (egy biztos szeretnek arra fát ültetni).
A vadkörtefáig elég vadregényes az út, traktornyomos.
Innen már hazafele a csongrádi fahídig, megint ismeretlen részek.. de nyugalom… egyedül.. teltek a km-k, a 200ik őznél már csak az volt a kérdés mennyire engednek magukhoz közel.
Gyójai Holt-Tisza, ezen oldalán még soha nem voltam, isteni a kút víze, nagyon élvezetes tempós rész kiváló földúttal kanyarokkal.
A fahíd előtti utolsó ellenőrző pont is új ismerettel ajándékozott meg: ezen tanösvény is felkerült a bakancslistára.
Átkelve a Tiszán már csak meg kellett pörgetni a lábakat, kikerülni a csongrádi kutyásokat a gáton és hurrá itthon vagyunk. 
Elfáradva, mosolyogva és készülve a következő körre.

Tibi


Köszönjük az élménybeszámolót.
Visszavárunk!


Rövid beszámoló:
Az ellenőrző táblák könnyen megtalálhatóak, csak Halesz környéken a tanyák közötti dűlő utakon és Tiszaug után kellet a navigációt használnom. A gát Magyartésig a gátmagasítási munkák miatt nehezen járható, érdemes lehet közúton kerülni. Olyan helyeken vezet az útvonal amerre magamtól nem mentem volna és útba ejti a helyi látványosságokat. Kút és bolt is van több helyen az útvonal mentén , ezért nem kell sok vizet magunkkal vinni.


Köszönjük a beszámolót.
Visszavárunk további teljesítménytúráinkra is!
A töltés magasítási munkálatok haladnak, rövidesen elkészül.
(Ne a közúton menjetek, csupán a töltés mentett oldalára célszerű lemenni itt-ott, de az egész nem hosszabb kettő kilométernél.)

Ha a túrával kapcsolatban Neked is van élménybeszámolód, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák
Azonosító Név
3 TK-2021_m Szent-S-kör 2021_m / Vöcsök tanösvény 1 2 97.6 km 07:15 6
Támogatók, segítők:
Médiapartnerek:
Honlap működtetők: