Túrakód: G_Berek-13,5
Túranév: Gyalog / Berek-13,5 km
Szilárd burkolat: 2 %
Nehézség:
Táv: 13.5 km
Szintidő: 03:00    
Feltöltve: 2020.11.21.
Frissítve: 2021.02.12.
Bejárva:   2020.12.20.

Teljesítménytúránk 5 résztávból áll. Teljesítése 6 ellenőrzőpont-igazolást igényel.
A rajt és a cél ugyanott található.
(Szentes-Berek. A településrész ÉK-i sarkánál a lakott területre bevezető út DK-i oldalán, az első kiágazó földút ÉK-i szegletében, egy akácfán.)
Kódja: Berek/R-C
Elhelyezkedésének koordinátája: N46 37.569 E20 13.802
Megközelítése (a város felől) a 451-es főút (elkerülői út) keresztezését követően 1,1 km-re!
(A túra navigációjának elsődleges anyaga a letölthető nyomvonal. Ennek használata, vagy helyismeret hiányában nem ajánlott elkezdeni a túrát! A leírás nem helyettesíti a nyomvonal használatát, csupán kiegészíti azt.)
Amennyiben inkább kirándulnál, túráznál a nyomvonalon, az ITT elérhető leírást, túrát javasoljuk!


1. résztáv: /Berek / R-C - Berek / 1/
Berek/R-C QR-kód beolvasását követően lefelé, a DK-i irányban futó, murvás úton induljunk! E kezdeti szakaszon, jobbunkon a lakott terület szélső házai, tanyái húzódnak. Az út egy jobbos kanyarulatot követően felvezeti a túrázót a párhuzamosan futó „aszfaltcsík” végéhez. Ebben a kereszteződésben balra (DK) fordulva, majd rögtön ezután szintén balra tartva (követve a nyomvonal instrukcióit) jutunk ki a kaszáló szélén futó túraútvonalra. Lassan elhagyjuk a lakóépületeket is, és csak a vadon és művelt terület vesz körül bennünket.
Elérve a jobbunkon induló csatorna végpontjához, a földutak kereszteződéséhez, a nyomvonalak találkozásához, balra (K) kell fordulnunk. Az
 erdősávhoz és a töltéshez érve, eleinte az alján, majd később a tetején vezet a túra útvonala. Amint kiérünk az akácok között a vasúti töltésig, az úttól jobbra (DDK), már le is zárul a szakasz a Berek/1 pont elérésével.

2. résztáv: /Berek / 1 - Berek / 2/
QR-kód beolvasását követően D-re, a vasúti átjáró irányába induljunk! Elérve a földutak kereszteződését, jobbra (NY), és az itt „Y”-ban kettéágazó úton is a jobboldali ágban haladva menjünk a lejtős részre. Leérve, a nyomvonalat követve balra (DDNY), majd rögvest jobbra (NY) vezet a túra útvonala. Innen hosszabb szakaszon (1,7 km) azonos a követendő irány művelt területek és kaszáló mentén vezető földúton. Az emelkedőn feljutva, elérve a keresztező földutat jobbra (É), kissé odébb (200 m), balra (NY) kanyarodva (a nyomvonalak találkozásánál), már meg is érkezünk a kereszteződéstől 100 m-re található ellenőrzőpontra (Berek/2). Ez a földút É-i oldalán, a csatornapartján, egy diófán található.

3. résztáv: /Berek / 2 - Berek / 4/
Kódbeolvasást követően irányváltás nélkül szükséges haladni, egészen a Kurca partjáig (2 km), a vége felé kissé lejtős területen. Itt balra (DNY) fordulva a vízpart mentén futó fás-bokros sáv mellett vezet az út. Odébb (350 m) egy emelkedőn és hangulatos, „növény alagúton” keresztül jutunk fel egy elhagyott tanyatelekre, melynek túlsó D-i szélén, a víz felőli oldalon találjuk a keresett ellenőrzőpontot (Berek/4) egy akácfa törzsén.

4. résztáv: /Berek / 4 - Berek / 6/
Csekkolást követően a füves földút vezeti a túrázót, eltéveszthetetlenül. A kisebb lejtőt követően a vízpart vonalát követve, nagyívben, de továbbra is a fás-bokros sáv elválasztásával a víztől haladunk.
Elérve a jelentősebben kijárt földutat, a hídfőnél jobbra (NYÉNY), a hídon átkelve kell továbbhaladnunk. Odébb (335 m), az első földútkiágazásnál jobbra, az ÉÉK-re futó úton vezet a nyomvonal, művelt mezőgazdasági területek között. Fordulóponthoz 920 m-re, a fasornál érünk, röviddel az ellenőrzőpont (Berek/6) előtt. A kereszteződésben jobbra (K) tartsunk, hogy 105 m-re lévő QR-kódot be tudjuk olvasni.

5. résztáv: /Berek / 6 - Berek / R-C/
Az alattunk lévő földút kivezet bennünket a Kurca partjára. Innentől egyszerűsödik a navigáció: a vízpart mentén futó földút a helyes irány, a kiágazásoknál ne térjünk el a partvonaltól! Elérve a Berki hidat, keljük át rajta, immár szilárd burkolatra érve. A „T” elágazásban balra (ÉÉK) már csak 185 m-re van a kiindulási pont, mely most célként szolgál (Berek/R-C).
Ne felejtsük el, most is kezelnünk kell a teljesítésigazolást az általunk választott módon!

Feldolgozták: Virág Olga, Hernyik AndrásValkai ÁrpádBaráth László

Letölthető háttéranyagok:
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)
Ellenőrzőpont leírása (név, kód, elhelyezkedés, fellelhetőség)WordPDF
Ellenőrzőpont és résztáv adatok (név, kód, koordináta, hossz és távolsági adat)WordPDF
Szintidő és rész-szintidő adatok: WordPDF
Útleírás: WordPDF

Versenykiírás vándorserleg elnyerésére!
Kiírás: http://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorderlegkiiras.pdf
Demókép: http://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorserlegkepdemo.jpg


GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó teljesítménytúrák
Azonosító Név
5 G_Berek-13,4 Gyalog / Berek-13,4 km 1 0 13.4 km 02:59 2
5 G_Berek-4,4 Gyalog / Berek-4,4 km 1 0 4.4 km 00:59 1
Támogatók, segítők:
Médiapartnerek:
Honlap működtetők: