Túrakód: F-29-f
Túranév: Futó 29 km-es felmérő
Szilárd burkolat: 100 %
Nehézség:
Táv: 29 km
Szintidő: 04:09    
Feltöltve: 2020.10.29.
Frissítve: 2020.12.02.
Bejárva:   2020.12.01.

Teljesítménytúránk 4 résztávból áll. Teljesítése 5 ellenőrzőpont-igazolást igényel. 
rajt és a cél ugyanott található: Rajt-Cél (Dózsa-ház) / 001QR / N46 39.154 E20 15.191. 
Az épület közelében van lehetőség parkolásra is.
(A túra navigációjának elsődleges anyaga a letölthető nyomvonal. Ennek használata, vagy helyismeret hiányában nem ajánlott elkezdeni a túrát! A leírás nem helyettesíti a nyomvonal használatát, csupán kiegészíti azt.)


1. résztáv: /Rajt-Cél (Dózsa-ház) - 147-es vasút hídfő NYDNY/
A Rajt-Cél QR-kód beolvasása után, kellő körültekintést követően keljünk át az egykori 451-es főút városi szakaszán, hogy a Széchenyi liget mentén futó kerékpárúton jobbra fordulva (ÉNY), Csongrád irányába tudjunk haladni. A kerékpárutat követve két körforgalommal találkozunk, majd feljutunk a Tisza töltésére a 71,1-es tkm-nél. Kezdeti irányunkat tartva (ÉÉNY) haladjunk a 73,1-es tkm-ig, a 451-es út kereszteződéséig, ahol balra (NY) fordulunk. 
A főútmentén, a baloldali, D-i padkán célszerű haladni, melyet feltöltöttek, így murvás rész alakult ki. 380 m megtételét követően, 
elérvén a menetirány szerinti bal oldalon lévő (korláttal elválasztott) szervízutat/járdát, mát teljes biztonságban érezhetjük magunkat.
A híd túlsó oldalán, a mindkét irányban aszfaltozott töltést a 78,5-es tkm-nél érjük el. A főúton, itt át kell kelnünk (alapos körültekintést követően), hogy Csongrád (ÉÉNY) felé haladjunk tovább. A 79-es tkm-nél keresztezzük a 147-es vasútvonal sínpárját ahol az átkelést fénysorompó segíti. A sínek mentén, a csongrádi oldalon, kissé NYDNY-ra (9 m), egy használaton kívüli, fa villanypóznán találjuk első terepi ellenőrzőpontunkat (057QR).

2. résztáv: /147-es vasút hídfő NYDNY - Öregszőlők harangláb DK/
A csekkolást követően -visszatérve a töltésre- a lejtő is segítségünkre lesz a lendületvételben.
A Kisréti gátőrházat elhagyva (79,1 tkm) már szemünk elé tárul a Serházzugi Holt-Tisza vége (80,7 tkm). Mellette elhaladva, a 80,2 tkm-nél érjük el az üdülőterület alsó rámpáját, de ne menjünk le sem itt, sem a következő lejárónál. Haladjunk tovább a töltéskoronán, egészen a fordulópontunkig, a Csongrád és a szőlőskertek találkozásánál található körforgalomig, mely a pontonhíd rámpáján túl található. A közepén harangláb is látható (sajnos az egykoron benne lévő bronz harang színesfémgyűjtők martalékává vált). Itt van teljesítménytúránk fordulópontja (058QR), az ártérbe futó rámpa DK-i oldalán, a Natura 2000 tábla oszlopának DDNY-i oldalán.
(A töltés városi szakaszán legyünk figyelmesek, mivel jó időben jelentős „rajzás” lehet itt; találkozhatunk figyelmetlen sétálókkal, az utat teljes szélességében elfoglaló csoportokkal, hosszú pórázon sétáló kutyussal, sárkányeregetőkkel, stb…)

3. résztáv: /Öregszőlők harangláb DK - 147-es vasút hídfő NYDNY/
No, most indulhatunk visszafelé!
A körforgalomban körbehaladva, az idefelé bejárt úton jutunk vissza a 057QR ellenőrzőpontra, ahol mindkét irányban haladva szükséges csekkolni, így most is.

4. résztáv: /147-es vasút hídfő NYDNY- Rajt-Cél (Dózsa-ház)/ 
A vasúton és a főúton történő átkeléseknél a korábban jelzett fokozott figyelem továbbra is fontos!
Ne felejtsük el, most is kezelnünk kell a teljesítésigazolást az általunk választott módon!

Feldolgozták: Virág Olga, Hernyik AndrásValkai ÁrpádBaráth László

Letölthető háttéranyagok:
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)
Ellenőrzőpont leírása (név, kód, elhelyezkedés, fellelhetőség)WordPDF
Ellenőrzőpont és résztáv adatok (név, kód, koordináta, hossz és távolsági adat)WordPDF
Szintidő és rész-szintidő adatok: WordPDF
Útleírás: WordPDF

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:
Médiapartnerek:
Honlap működtetők: