Útvonal leírása
Túrakód: G_Berek-21
Túranév: Gyalog / Berek-21 km
Szilárd burkolat: 2 %
Nehézség:
Táv: 21 km
Szintidő: 04:40
Telj. idő: 05:36
Feltöltve: 2020.11.21.
Frissítve: 2021.03.22.
Bejárva:   2021.07.31.

Teljesítménytúránk 7 résztávból áll. Teljesítése 8 ellenőrzőpont-igazolást igényel.
A rajt és a cél ugyanott található.
(Szentes-Berek. A településrész ÉK-i sarkánál a lakott területre bevezető út DK-i oldalán, az első kiágazó földút ÉK-i szegletében, egy akácfán.)
Kódja: Berek/R-C
Elhelyezkedésének koordinátája: N46 37.569 E20 13.802
Megközelítése (a város felől) a 451-es főút (elkerülői út) keresztezését követően 1,1 km-re!
(A túra navigációjának elsődleges anyaga a letölthető nyomvonal. Ennek használata, vagy helyismeret hiányában nem ajánlott elkezdeni a túrát! A leírás nem helyettesíti a nyomvonal használatát, csupán kiegészíti azt.)
Amennyiben inkább kirándulnál, túráznál a nyomvonalon, az ITT elérhető leírást, túrát javasoljuk!


1. résztáv: /Berek / R-C - Berek / 1/
Berek/R-C QR-kód beolvasását követően lefelé, a DK-i irányban futó, murvás úton induljunk! E kezdeti szakaszon, jobbunkon a lakott terület szélső házai, tanyái húzódnak. Az út egy jobbos kanyarulatot követően felvezeti a túrázót a párhuzamosan futó „aszfaltcsík” végéhez. Ebben a kereszteződésben balra (DK) fordulva, majd rögtön ezután szintén balra tartva (követve a nyomvonal instrukcióit) jutunk ki a kaszáló szélén futó túraútvonalra. Lassan elhagyjuk a lakóépületeket is, és csak a vadon és művelt terület vesz körül bennünket.
Elérve a jobbunkon induló csatorna végpontjához, a földutak kereszteződéséhez, a nyomvonalak találkozásához, balra (K) kell fordulnunk. Az
 erdősávhoz és a töltéshez érve, eleinte az alján, majd később a tetején vezet a túra útvonala. Amint kiérünk az akácok között a vasúti töltésig, az úttól jobbra (DDK), már le is zárul a szakasz a Berek/1 pont elérésével.

2. résztáv: /Berek / 1 - Berek / 2/
QR-kód beolvasását követően D-re, a vasúti átjáró irányába induljunk! Elérve a földutak kereszteződését, jobbra (NY), és az itt „Y”-ban kettéágazó úton is a jobboldali ágban haladva menjünk a lejtős részre. Leérve, a nyomvonalat követve balra (DDNY), majd rögvest jobbra (NY) vezet a túra útvonala. Innen hosszabb szakaszon (1,7 km) azonos a követendő irány művelt területek és kaszáló mentén vezető földúton. Az emelkedőn feljutva, elérve a keresztező földutat jobbra (É), kissé odébb (200 m), balra (NY) kanyarodva (a nyomvonalak találkozásánál), már meg is érkezünk a kereszteződéstől 100 m-re található ellenőrzőpontra (Berek/2). Ez a földút É-i oldalán, a csatornapartján, egy diófán található.

3. résztáv: /Berek / 2 - Berek / 4/
Kódbeolvasást követően irányváltás nélkül szükséges haladni, egészen a Kurca partjáig (2 km), a vége felé kissé lejtős területen. Itt balra (DNY) fordulva a vízpart mentén futó fás-bokros sáv mellett vezet az út. Odébb (350 m) egy emelkedőn és hangulatos, „növény alagúton” keresztül jutunk fel egy elhagyott tanyatelekre, melynek túlsó D-i szélén, a víz felőli oldalon találjuk a keresett ellenőrzőpontot (Berek/4) egy akácfa törzsén.

4. résztáv: /Berek / 4 - Berek / 7/
Csekkolást követően a füves földút vezeti a túrázót, eltéveszthetetlenül. A kisebb lejtőt követően a vízpart vonalát követve, nagyívben, de továbbra is a fás-bokros sáv elválasztásával a víztől haladunk.
Elérve a jelentősebben kijárt földutat, a hídfőnél jobbra (NYÉNY), a hídon átkelve kell továbbhaladnunk, de az ellenőrzőpont (Berek/7) eléréséig jelentősebb figyelmet igényel a track kontrollálása! Közben egy kisebb dombon is átkelünk a nyomvonal jobbos, majd balos töréspontjánál.
De ekkor már a látómezőnkbe kerül a Lándor-tó nádasa is. A tavat a D-i oldaláról kerüljük meg, a központi horgászbázis előtt elérve a QR- kódos táblát, az út jobb -tó felőli- oldalán, egy nyárfa törzsén.

5. résztáv: /Berek / 7 - Berek / 8/
Haladjunk a földúton tovább, keresztezve a vízszintszabályozáshoz használatos csatornát a Tisza töltésének irányába. A tó NY-i oldalán ösvénnyé keskenyedik az út, és egy rövid szakaszra a vízparthoz feszül. A gátra egy csatorna piciny „hídján” át, az erdősávon átvágva jutunk. A töltéskoronára felküzdve magunkat ÉK felé haladjunk, egész a következő rámpáig. Itt a mentett oldalon, a töltés lábánál haladva tudunk elhaladni a Sulymos-tó NY-i vége mellett. Ezt követően a track füves földúton vezeti a túrázót, átvágva egy hangulatos kaszálón. A keresett ellenőrzőpont (Berek/8) a füves terület É-i szélén, az erdő DK-i sarkán, egy akácfán található.

6. résztáv: /Berek / 8 - Berek / 9/
Továbbhaladva a földutak hálózatában, ismét a nyomvonal követés lesz a helyes út eldöntésében a jó megoldás. A szakaszon csak két jelentősebb (derékszögű) irányváltás van, de ezek helyének eldöntésében igényel figyelmet a kijelző. Az utolsó terepi ellenőrzőpont (Berek/9) a hosszabb egyenes szakasz végénél, a jobbunkon húzódó csatorna partján, egy fűzfán bújik meg.

7. résztáv: /Berek / 9 - Berek / R-C/

Továbbindulva, jobbra (D) fordulva, és visszatérve a kijelző figyelemmel kísérésére, egy derékszögű balos (K) fordulat választja el a túrázót a Kurca partjának ismételt elérésétől. E szakaszon a csatorna innenső (érkezés felől), É-i oldalán haladjunk! Odaérve, már látható a Berki zsilip szerkezete, melyen az út is átvezet. A túlsó oldalon, a vízparttal párhuzamosan futó út (DDK) az, melyen visszajutunk a kiindulási pontra, mely most célként szolgál (Berek/R-C).

Ne felejtsük el, most is kezelnünk kell a teljesítésigazolást az általunk választott módon!

Feldolgozták: Virág Olga, Hernyik AndrásValkai ÁrpádBaráth László

Letölthető háttéranyagok:
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)
Ellenőrzőpont leírása (név, kód, elhelyezkedés, fellelhetőség)WordPDF
Ellenőrzőpont és résztáv adatok (név, kód, koordináta, hossz és távolsági adat)WordPDF
Szintidő és rész-szintidő adatok: WordPDF
Útleírás: WordPDF

Versenykiírás vándorserleg elnyerésére!
Kiírás: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorderlegkiiras.pdf
Demókép: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorserlegkepdemo.jpg


GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Lenne egy kérésünk feléd! Tiszteld meg munkánkat és befektetett erőforrásainkat azzal, hogy a Szent-S-kör rendszerében látható módon teljesíted túráinkat, használod nyomvonalainkat, túraleírásainkat! Köszönjük.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák
Azonosító Név
5 G_Berek-13,4 Gyalog / Berek-13,4 km 1 0 13.4 km 02:59 2
5 G_Berek-4,4 Gyalog / Berek-4,4 km 1 0 4.4 km 00:59 1
Támogatók, segítők:
Médiapartnerek:
Honlap működtetők: