Útvonal leírása
Túrakód: G-K_3-4-sz
Túranév: Gyalog középtáv 3-4-szakasz
Szilárd burkolat: 25 %
Nehézség:
Táv: 31 km
Szintidő: 06:25
Telj. idő: 07:45
Feltöltve: 2020.01.07.
Frissítve: 2021.01.31.
Bejárva:   2020.09.08.

Teljesítménytúránk 5 résztávból áll. Teljesítése 4 ellenőrzőpont-igazolást igényel.
A rajt és a cél a túra két végpontjának közelében található, az első, illetve az utolsó terepi ellenőrzőpontoknál. Időmérés e két pont között történik! Az első, illetve az utolsó résztávok csupán a legközelebbi buszmegállótól/buszmegállóig navigálják a túrázót. (Ha más közlekedési eszközzel jutsz ide, vagy haza, akkor bejárásuk nem kötelező.)
Rajt: Mindszent rév / 006QR /
N46 31.983 E20 09.907.
CélFurioso Emlékpark / 009QR / N46 32.469 E20 24.362.
(A túra navigációjának elsődleges anyaga a letölthető nyomvonal. Ennek használata, vagy helyismeret nélkül, nem ajánlott a teljesítés megkezdése! A leírás, nem helyettesíti a nyomvonal használatát, csupán kiegészíti.)
A mennyiben inkább csak kirándulnál, túráznál a nyomvonalon, az ITT elérhető leírást, túrát javasoljuk!


1. résztáv: /Buszmegálló: Mindszent, aut. vt. - Mindszent rév/
A buszmegállóból nyugati (NY) irányba induljunk a rév felé. Kövessük az Alföldi Kéktúra jelöléseit a Kossuth Lajos utcán (4522-es út) a töltésig. Az aszfaltos rámpánál, az ártéri oldalon, a révészház melletti szobor szomszédságában leljük fel az igazoláshoz (rajthoz) szükséges táblát (006QR).

2. résztáv: /Mindszent rév - 4521-es út, 20 km/

Lejutva az ártérbe a komplejáró tetején, a földúton induljunk úgy, hogy a csárda a jobbunkon legyen. Kiérve a meder közelébe a kék négyszög turistajelzésen haladunk a hétvégi telkek között, az aszfaltos kereszteződésig, mely a strand bejárata mellett van. Itt forduljunk balra (ÉK), majd a töltés tetején jobbra (DK), immár a piros sávjelzésen folytassuk túránkat. A gátat a 48,75 tkm szelvényben hagyjuk el a mentett oldal felé. A szennyvíztelep mellett ismét szilárd burkolatra érünk. Elérve a kerékpárutat jobbra (DDK) kanyarodjunk, hogy elhagyva a települést az első kerékpárút felhajtónál elérjük soron következő ellenőrzőpontunkat (007QR).  

3. résztáv: /4521-es út, 20 km - Mihási kőris-sor/
Induláskor keresztezzük a 4521-es számú utat, valamint a 130-as számú vasútvonalat, hogy ezzel bevegyük magunkat a szántók közé. A földutak kereszteződéseiben a track instrukciói alapján forduljunk hol jobbra, hol balra, hogy közben „U” alakban körbenézzünk egy kunhalmot (Högyös-halom) is, valamint piciny kitérővel érintsük az egykori Högyös-halmi kápolna (1938) és iskola (1880) emlékhelyét. Kicsivel odébb a bal oldalon ismét emlékoszlop (2010) kerül mellénk. Egy magángazdaság mellett is el kell haladnunk, ahol csaholó ebek emelhetik adrenalinszintünket, de nyugodtan haladjunk el mellettük, ki vannak pányvázva. Mire magunk után hagyjuk a tanyát, el is értük az út jobb oldalán álló rövid kőris-sort, mely aktuális csekkpontunknak ad otthont (008QR).

4. résztáv: /Mihási kőris-sor - Furioso Emlékpark/
Eddigi menetirányunkban továbbhaladva a földúton, az elhagyott hodályokat megkerülve (balra, É) jutunk ki az aszfaltcsíkra (Mihási út). Itt jobbra (K) fordulva kisvártatva a 45-ös főúthoz érünk, közben keresztezve Ludas-ér csatornát. A 45-ös úton balra (É) fordulva rövid időre figyelemmel kell lennünk a forgalomra! 
(Célszerűbb nem a főúton, hanem a keleti oldalon futó, mérsékelten kijárt földúton haladni!) Mire elérjük a 900 m-re lévő leágazást, melynél ráállunk az Alföldi Kéktúrára, jobbra (K) fordulva elhaladunk egy kunhalom mellett (Ludas-halom). Bal oldalon fogjuk látni, tetején feszület emelkedik (1730-as évek). Innen egy időre egyszerűsödik a navigációs helyzetünk. Követjük a kék sáv jelzését Ördöngősre, majd onnan tovább. Kéktói Erdőnél a nyomvonalunk mentén kis időre letérünk turistajelzésről. Rövidesen ismét összefonódunk vele, majd újból szétválunk. Tompahátat hátulról érjük el a szántók felől! A Furioso Emlékpark mellett elhaladva, a kis hídon átkelve, az emlékmű mellet egy fatörzsén találjuk az igazoláshoz szükséges táblát (009QR).

5. résztáv: /Furioso Emlékpark - Buszmegálló: Tompahát, Központ/
Eredeti irányunkat követve a park mellett, a zöldövezet végénél találjuk a Tompahát Központ elnevezésű buszmegállót.
(A menetrendről célszerű előre tájékozódnunk!)

Feldolgozták: Füsti-Molnár Viktória, Hernyik András, Valkai Árpád, Baráth László

Letölthető háttéranyagok:
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)
Ellenőrzőpont leírása (név, kód, elhelyezkedés, fellelhetőség): Word, PDF
Ellenőrzőpont és résztáv adatok (név, kód, koordináta, hossz és távolsági adat): Word, PDF
Szintidő és rész-szintidő adatok: Word, PDF
Útleírás: Word, PDF

Versenykiírás vándorserleg elnyerésére!
Kiírás: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorderlegkiiras.pdf
Demókép: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorserlegkepdemo.jpg


Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Lenne egy kérésünk feléd! Tiszteld meg munkánkat és befektetett erőforrásainkat azzal, hogy a Szent-S-kör rendszerében látható módon teljesíted túráinkat, használod nyomvonalainkat, túraleírásainkat! Köszönjük.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák
Azonosító Név
5 G-H_1-3-sz Gyalog hosszútáv 1-3 szakasz 2 2 41.7 km 08:45 6
5 G-K_5-6-sz Gyalog középtáv 5-6-szakasz 2 3 25.3 km 05:15 4
5 G-K_1-2-sz Gyalog középtáv 1-2-szakasz 2 3 24.6 km 05:05 4
Támogatók, segítők:
Médiapartnerek:
Honlap működtetők: