Útvonal leírása
Túrakód: K-S
Túranév: Kerékpár sprinttáv
Szilárd burkolat: 100 %
Nehézség:
Táv: 28.9 km
Szintidő: 01:42
Telj. idő: 02:14
Feltöltve: 2020.10.20.
Frissítve: 2020.12.01.
Bejárva:   2021.08.03.

Teljesítménytúránk 4 résztávból áll. Teljesítése 5 ellenőrzőpont-igazolást igényel. 
rajt és a cél ugyanott található: Rajt-Cél (Dózsa-ház) / 001QR / N46 39.154 E20 15.191. 

Az épület közelében van lehetőség parkolásra is.
(A túra navigációjának elsődleges anyaga a letölthető nyomvonal. Ennek használata, vagy helyismeret hiányában nem ajánlott elkezdeni a túrát! A leírás nem helyettesíti a nyomvonal használatát, csupán kiegészíti azt.)


1. résztáv: /Rajt-Cél (Dózsa-ház) - 147-es vasút hídfő NYDNY/
A Rajt-Cél QR-kód beolvasása után, kellő körültekintést követően keljünk át az egykori 451-es főút városi szakaszán, hogy a Széchenyi liget mentén futó kerékpárúton jobbra fordulva (ÉNY), Csongrád irányába tudjunk haladni. A kerékpárutat követve két körforgalommal találkozunk, majd felhajtunk a Tisza töltésére a 71,1-es tkm-nél. Kezdeti irányunkat tartva (ÉÉNY) haladjunk a 73,1-es tkm-ig, a 451-es út kereszteződéséig, ahol balra (NY) fordulunk. 
Közben már el is haladtunk a Szentesi Szivattyútelep mellett, melyet egy korábbi projektünkben videón feldolgoztunk (2:25 – 4:35-ig).
A főútra történő balra felhajtásnál legyünk nagyon óvatosak, ugyanis a nagy forgalmú út kanyarulata miatt nem látjuk kellőképpen a gyorsan közeledő járműveket. Ne csak a szemünkre, a fülünkre is „támaszkodjunk”!
Sajnos egy rövid szakaszon (380 m) a közúton kell haladnunk, azonban elérvén a menetirány szerinti bal oldalon lévő (korláttal elválasztott) szervízutat/járdát, keljünk át a főúton, hogy végre biztonságban érezhessük magunkat. (A közlekedés szabályai szerint egyébként nyugodtan haladhatnánk az úttesten is tovább.)
A hídon átgurulva, a mindkét irányban aszfaltozott töltést a 78,5-es tkm-nél érjük el. A főúton ismét át kell kelnünk (alapos körültekintést követően), hogy Csongrád (ÉÉNY) felé bringázzunk tovább. A 79-es tkm-nél keresztezzük a 147-es vasútvonal sínpárját ahol az átkelést fénysorompó segíti. A sínek mentén, a csongrádi oldalon, kissé NYDNY-ra (9 m), egy használaton kívüli, fa villanypóznán találjuk első terepi ellenőrzőpontunkat (057QR).

2. résztáv: /147-es vasút hídfő NYDNY - Öregszőlők harangláb DK/
A csekkolást követően -visszatérve a töltésre- a lejtő is segítségünkre lesz a lendületvételben.
A Kisréti gátőrházat elhagyva (79,1 tkm) már szemünk elé tárul a Serházzugi Holt-Tisza vége (80,7 tkm). Mellette elhaladva, a 80,2 tkm-nél érjük el az üdülőterület alsó rámpáját, de ne menjünk le sem itt, sem a következő lejárónál. Haladjunk tovább a töltéskoronán, egészen a fordulópontunkig, a Csongrád és a szőlőskertek találkozásánál található körforgalomig, mely a pontonhíd rámpáján túl található. A közepén harangláb is látható (sajnos az egykoron benne lévő bronz harang színesfémgyűjtők martalékává vált). Itt van teljesítménytúránk fordulópontja (058QR), az ártérbe futó rámpa DK-i oldalán, a Natura 2000 tábla oszlopának DDNY-i oldalán.
(A töltés városi szakaszán legyünk figyelmesek, mivel jó időben jelentős „rajzás” lehet itt; találkozhatunk figyelmetlen sétálókkal, az utat teljes szélességében elfoglaló csoportokkal, hosszú pórázon sétáló kutyussal, sárkányeregetőkkel, stb…)

3. résztáv: /Öregszőlők harangláb DK - 147-es vasút hídfő NYDNY/
No, most indulhatunk visszafelé!
A körforgalomban körbehaladva, az idefelé bejárt úton jutunk vissza a 057QR ellenőrzőpontra, ahol mindkét irányban haladva szükséges csekkolni, így most is.

4. résztáv: /147-es vasút hídfő NYDNY- Rajt-Cél (Dózsa-ház)/ 
A vasúton és a főúton történő átkeléseknél a korábban jelzett fokozott figyelem továbbra is fontos!
Visszaérkezvén ne felejtsük el, hogy ekkor is kezelnünk kell a teljesítésigazolást az általunk választott módon! (001QR)

Feldolgozták: Virág OlgaHernyik AndrásValkai ÁrpádBaráth László

Letölthető háttéranyagok:
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)
Ellenőrzőpont leírása (név, kód, elhelyezkedés, fellelhetőség)WordPDF
Ellenőrzőpont és résztáv adatok (név, kód, koordináta, hossz és távolsági adat)WordPDF
Szintidő és rész-szintidő adatok: WordPDF
Útleírás: WordPDF

Versenykiírás vándorserleg elnyerésére!
Kiírás: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorderlegkiiras.pdf
Demókép: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorserlegkepdemo.jpg

Lenne egy kérésünk feléd! Tiszteld meg munkánkat és befektetett erőforrásainkat azzal, hogy a Szent-S-kör rendszerében látható módon teljesíted túráinkat, használod nyomvonalainkat, túraleírásainkat! Köszönjük.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:
Médiapartnerek:
Honlap működtetők: