Útvonal leírása
Erre a túrára jelenleg nem lehet nevezni.
Erre a túrára jelenleg nem lehet nevezni.
Túrakód: K-S_Cs
Túranév: Kerékpár sprinttáv Csongrádról
Szilárd burkolat: 100 %
Nehézség:
Táv: 28.9 km
Szintidő: 01:42
Telj. idő: 02:14
Feltöltve: 2020.10.28.
Frissítve: 2020.12.01.
Bejárva:   2021.08.03.

Ez egy rendhagyó túra!
Fő célja, hogy a csongrádiak számára is könnyen elérhető lehetőséget teremtsen a Szent-S-kör teljesítménytúrákba történő bekapcsolódásba, annak kipróbálására.
Teljesítménytúránk 4 résztávból áll. Teljesítése 5 ellenőrzőpont- igazolást igényel. 
Rajtja és célja ugyanott található: Öregszőlők harangláb DK / 058QR / N46 43.506 E20 08.166
Ez a pont az ártérbe futó rámpa DK-i oldalán, a Natura 2000 tábla oszlopának DDNY-i oldalán található.
(A túra navigációjának elsődleges anyaga a letölthető nyomvonal. Ennek használata, vagy helyismeret hiányában nem ajánlott elkezdeni a túrát! A leírás nem helyettesíti a nyomvonal használatát, csupán kiegészíti azt.)
(A teljesítéshez szükséges regisztráció, nevezés, teljesítésigazolás teendőiről az alábbi linken elérhető videó nyújt segítséget!)
https://www.youtube.com/watch?v=4G6aKeYM-E0&feature=youtu.be


1. résztáv: /Öregszőlők harangláb DK - 147-es vasút hídfő NYDNY/
A Rajt-Cél QR-kód (058QR) beolvasása után, a töltéskoronán induljunk Szentes irányába!
Elhagyva a pontonhíd, majd a Körös-toroki üdülőterület lejáróit, jobbról a serházzugi Hol- Tisza vége (80,7 tkm), kerül mellénk. 
(A töltés városi szakaszán legyünk figyelmesek, mivel jó időben jelentős „rajzás” lehet itt; találkozhatunk figyelmetlen sétálókkal, az utat teljes szélességében elfoglaló csoportokkal, hosszú pórázon sétáló kutyussal, sárkányeregetőkkel…)
Később, az emelkedőnél, a 147-es vasúti átjáró előtt található a Kisréti gátőrház (79,1 tkm). Az első terepi ellenőrzőpontot a sínek mentén, a csongrádi oldalon, kissé  NYDNY-ra (9 m), egy használaton kívüli, fa villanypóznán találjuk (057QR).

2. résztáv: /147-es vasút hídfő NYDNY - Rajt-Cél (Dózsa-ház)/
Fénysorompó segíti a sínpáron történő átkelést, ezután rövid lejtő következik. Kicsivel odébb (535 m) a 451-es főúton történő átkeléssel kell „megküzdenünk”, illetve a rajta futó -gyakran sűrű-forgalommal, mely jelentős figyelmet, alapos körültekintést igényel. Az út túlsó szélén, a felfestett sáv a hídon (korláttal elválasztott) járdában/szervízútban folytatódik, mígnem a szentesi oldal töltésének elérése előtt 380 m-en keresztül az út szélén haladásra kényszerülünk. Elérve a gátat (73,1 tkm), jobbra (DDK) fordulva haladjunk egész a 71,1 tkm szelvényben található rámpáig. 
Közben már el is haladtunk a Szentesi Szivattyútelep mellett, melyet egy korábbi projektünkben videón feldolgoztunk (2:25 – 4:35-ig).
A rámpán, a mentett oldal felé haladjunk tovább, mely lent kerékpárútban folytatódik. Ez bevezeti a túrázót egész a Széchenyi liget kapujáig, közben kettő körforgalmat is érintve, melyeknél elsőbbséget kell biztosítanunk. A liget sarkánál át kell kelnünk az úton, a szemben látható, sárgaszínű, ódon épülethez (Dózsa-ház). Ez ismét figyelmet követel.
Az épület D-i falának K-i sarkán található a keresett ellenőrzőpont (001QR), mely a Rajt-Cél nevet viseli, de jelen esetben a túra fordulópontjaként szolgál.
(A két nagyobb méretű tábla mellett található kisebb méretűn van az igazoláshoz szükséges QR-kód.)

3. résztáv: /Rajt-Cél (Dózsa-ház) - 147-es vasút hídfő NYDNY/
No, most indulhatunk visszafelé!
Az idefelé bejárt úton jutunk vissza a 057QR ellenőrzőpontra, ahol mind a két irányban haladva szükséges csekkolni, így most is.
A híd közeledtével, a főútra történő balra felhajtásnál legyünk nagyon óvatosak, ugyanis a nagy forgalmú út kanyarulata miatt nem látjuk kellőképpen a gyorsan közeledő járműveket. Ne csak a szemünkre, a fülünkre is „támaszkodjunk”!

4. résztáv: /147-es vasút hídfő NYDNY- Öregszőlők harangláb DK/
Az ellenőrzőpont beolvasását követően, visszaérkezve a haranglábhoz, ne felejtsük el, hogy ekkor is kezelnünk kell a teljesítésigazolást az általunk választott módon! (058QR)

FeldolgoztákVirág Olga, Hernyik AndrásValkai ÁrpádBaráth László

Letölthető háttéranyagok:
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)
Ellenőrzőpont leírása (név, kód, elhelyezkedés, fellelhetőség)WordPDF
Ellenőrzőpont és résztáv adatok (név, kód, koordináta, hossz és távolsági adat)WordPDF
Szintidő és rész-szintidő adatok: WordPDF
Útleírás: WordPDF

Versenykiírás vándorserleg elnyerésére!
Kiírás: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorderlegkiiras.pdf
Demókép: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorserlegkepdemo.jpg

Lenne egy kérésünk feléd! Tiszteld meg munkánkat és befektetett erőforrásainkat azzal, hogy a Szent-S-kör rendszerében látható módon teljesíted túráinkat, használod nyomvonalainkat, túraleírásainkat! Köszönjük.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:
Médiapartnerek:
Honlap működtetők: