Útvonal leírása
Túrakód: G-K_1-2-sz
Túranév: Gyalog középtáv 1-2-szakasz
Szilárd burkolat: 42 %
Nehézség:
Táv: 24.6 km
Szintidő: 05:05
Telj. idő: 06:05
Feltöltve: 2020.01.07.
Frissítve: 2021.01.31.
Bejárva:   2020.09.08.

Teljesítménytúránk 6 résztávból áll. Teljesítése 6 ellenőrzőpont-igazolást igényel.
Rajt: Rajt-Cél (Dózsa-ház) / 001QR / N46 39.154 E20 15.191. (Az épület közelében, parkolók is találhatóak.)
Cél: Mindszent rév / 006QR / N46 31.983 E20 09.907.
A túra végpontja, a cél ellenőrzőpont közelében található buszmegálló. Ezen utolsó résztávon, már nincs időmérés. (Más közlekedési eszközzel történő visszajutás esetén, bejárása nem szükséges.)
(A túra navigációjának elsődleges anyaga a letölthető nyomvonal. Ennek használata, vagy helyismeret nélkül, nem ajánlott a teljesítés megkezdése! A leírás, nem helyettesíti a nyomvonal használatát, csupán kiegészíti.)
A mennyiben inkább csak kirándulnál, túráznál a nyomvonalon, az ITT elérhető leírást, túrát javasoljuk!


1. résztáv: /Rajt-Cél (Dózsa-ház) - Bereklapos/
A rajt QR-kód beolvasását követően D-re, a boltíves híd irányába induljunk, de ne keljünk is át rajta.
Haladjunk tovább az emlékmű mellett a sétányon, és a következő gyaloghídon keljünk át.  A túlsó oldalon a Liget sor vége következik, majd jobbra (NY) fordulva Szent Anna utca, Örvény sor, Kis utca útvonalon haladjunk. A Mentő utcát elérve, balra (D) fordulva folytassuk utunkat. A Farkas Antal utca betorkolásánál balra tartva (DDNY) a Mentő utcán továbbhaladva hagyjuk el a település határát.
Kicsivel odébb (1 km) keresztezzük a 451-es főutat, mely alapos körültekintést, valamint megállást igényel!
Rövidesen a Bereklapos külterületi rész következik. Itt találkozunk először ellenőrzőponttal (002QR), jobbunkon, kicsivel a Kurca-híd lejárata után, egy nyárfára kihelyezetten.

2. résztáv: /Bereklapos - Pusztai-féle szélmalom/
Rögtön az ellenőrzőpont után, a kereszteződésben forduljunk balra (DK). 40 m megtétele után lehetőségünk nyílik az ártézi kútnál vízkészletünk feltöltésére az ún. „beugróban”. Az aszfaltcsíkot követve kijutunk a lakóépületek közül, ahol rövid murvás út, majd az utolsó házat is elhagyva földút következik. A rövid, szikes rész ívét elhagyva kicsiny emelkedőn állunk rá a Szegvárig tartó egyenes szakaszra. Itt ismét murvás úton érkezünk be a településre. Rögtön az első házak után balunkon (K) már meg is pillanthatjuk a Pusztai-féle szélmalmot (1801), melyet a feszület (1887) előtt elhaladva érünk el. Az ellenőrzőpont (003QR) a malom előtt egy diófán található.

3. résztáv: /Pusztai-féle szélmalom - T3 zsilip (Kurca)/
Kódkezelést követően jobbra (NYÉNY) induljunk, fokozottan figyelve a nyomvonalra. A Kontra utca, Templom utca, Hunyadi János utca útvonalon érünk el a Kurca-híd lejtőjéhez, itt megpillantva Nepomuki Szent János szobrát. Közben elhaladunk a
Kisboldogasszony templom valamint a Jaksa János Helytörténeti gyűjtemény patinás épülete előtt. A híd túlsó oldalán forduljunk jobbra (NYÉNY), majd közvetlen utána balra (DNY) a József Atilla utcába. Egy utcaközzel odébb a sarkon ismét ártézi kútnál frissíthetünk. A sarkon jobbra (NYÉNY) az Ady Endre utcában kell megtennünk egy rövid szakaszt, melynek a végénél balra (DDNY) fordulva érjük el a település és az aszfaltút szélét. Balunkon a Kurca, földúton haladunk. Rövid „U” kitérő következik egy átereszig, majd a bozótos/fás területet elhagyva már láthatjuk a nyárfasort a zsilip közelében, melyeken a következő ellenőrzőpont táblája rögzül (004QR).

4. résztáv: /T3 zsilip (Kurca) - Alsó-Kurca (1)/
Visszatérve a földutak kereszteződésébe balra (DK) folytassuk a túrát! A nyomvonal a jobbos kanyarulatot követően, a kereszteződésben murvás szakaszra visz bennünket. Itt balra (DK) fordulva közelítsünk a híd felé, de ne kelljünk át rajta, hanem közvetlen előtte jobbra fordulva (DNY) a földúton haladjunk. Ismét elérve a vízpartot, tartsuk balunkon a Kurcát a következő hídig. Átkelés után az első lehetőségnél, az emelkedő tetején éles jobbos fordulat következik (NY). Kicsit odébb ártézi kút kínálja kincsét az út bal oldalán. Érdemes feltölteni a kulacsokat, mert innentől kezdve hosszabb ideig nem lesz vízvételi lehetőség a túra során. A nyomvonalat figyelemmel kísérve haladjunk a földutakon vezető cikk-cakkok mentén, mígnem ismét a Kurca partján találjuk magunkat. Itt egy nagy mederhurokban öreg, vízparti nyárfatörzsön van aktuális ellenőrzőpontunk (005QR)

5. résztáv: /Alsó-Kurca (1) - Mindszent rév/
A parton haladva érjük el a zsilip alatt lévő hidat
, átkelés nélkül haladjunk tovább az itt induló Kurca-parti Tanösvényen, mely elvezet bennünket több információs pont/tábla érintésével a Kurca-torkolati zsiliphez. Itt a töltésre feljutva balra (DNY) haladjunk, majd az aszfaltos rámpánál, az ártéri oldalon, a révészház melletti Nepomuki Szent János szobor szomszédságában leljük fel az ellenőrzőpontot (006QR). Itt érintjük az Alföldi Kéktúra nyomvonalát is.

6. résztáv: /Mindszent rév - Buszmegálló: Mindszent, aut. vt./
A buszmegállót a városközpont felé haladva, az Alföldi Kéktúra jelzését követve érjük el. Elnevezése: Mindszent, aut. vt.
(A menetrendről célszerű előre tájékozódnunk!)

Feldolgozták: Füsti-Molnár Viktória, Hernyik András, Valkai Árpád, Baráth László

Letölthető háttéranyagok:
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)
Ellenőrzőpont leírása (név, kód, elhelyezkedés, fellelhetőség): Word, PDF
Ellenőrzőpont és résztáv adatok (név, kód, koordináta, hossz és távolsági adat): Word, PDF
Szintidő és rész-szintidő adatok: Word, PDF
Útleírás: Word, PDF

Versenykiírás vándorserleg elnyerésére!
Kiírás: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorderlegkiiras.pdf
Demókép: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorserlegkepdemo.jpg


Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Lenne egy kérésünk feléd! Tiszteld meg munkánkat és befektetett erőforrásainkat azzal, hogy a Szent-S-kör rendszerében látható módon teljesíted túráinkat, használod nyomvonalainkat, túraleírásainkat! Köszönjük.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák
Azonosító Név
5 G-H_1-3-sz Gyalog hosszútáv 1-3 szakasz 2 2 41.7 km 08:45 6
5 G-K_3-4-sz Gyalog középtáv 3-4-szakasz 2 3 31 km 06:25 5
5 G-R_1-sz Gyalog rövidtáv 1-szakasz 2 0 9.2 km 02:00 2
Támogatók, segítők:
Médiapartnerek:
Honlap működtetők: