Erre a teljesítménytúrára jelenleg nem lehet nevezni.
Erre a teljesítménytúrára jelenleg nem lehet nevezni.
Túrakód: G-Koszt-t
Túranév: Gyalog / Koszta-tanya
Szilárd burkolat: 19 %
Nehézség:
Táv: 19.3 km
Szintidő: 04:20
Telj. idő: 06:30
Feltöltve: 2020.04.28.
Frissítve: 2022.07.25.
Bejárva:   2022.02.20.

ÁTTEKINTŐ NÉZET


(Ha szeretnéd, hogy a Koszta-tanyánál eltöltött idődet a rendszer ne számolja bele a teljesítési időbe, a G_Koszt-t_m túrát válaszd, erre nevezz!)

A túra jelenleg nincs kiépítve, csak időszakosan teljesíthető!
(Kiépítését tavaszra tervezzük.)
Jelenleg, túrateljesítési igény benyújtása esetén tudjuk felnyitni.
Ebben az esetben, speciális teljesítésigazolási szabályok betartása szükséges!
Ezek ITT érhetőek el.

Teljesítménytúránk 11 résztávból áll. Teljesítése 12 ellenőrzőpont-igazolást igényel. 
rajt és a cél ugyanott, de más QR-kóddal található: Rajt (rendezvény) / 501QR /, Cél (rendezvény) 
502QR N46 39.162 E20 15.197. 
Az épület közelében van lehetőség parkolásra is.

(A túra navigációjának elsődleges anyaga a letölthető nyomvonal. Ennek használata, vagy helyismeret hiányában nem ajánlott elkezdeni a túrát! A leírás nem helyettesíti a nyomvonal használatát, csupán kiegészíti azt.)
Amennyiben inkább kirándulnál, túráznál a nyomvonalon, az ITT elérhető leírást, túrát javasoljuk!


1. résztáv: /Rajt (rendezvény) - Kórház (É)/
A rajt QR-kód beolvasását követően észak (D) felé, a boltíves hídtól távolodóan induljunk: a Kurca partján haladva egész a Kiss Zsigmond utca hídjáig. Közben keresztezünk kettő, gyalogos és kerékpáros forgalom lebonyolítására használatos hídfőt is (Ifjúsági Ház hídja, Makai híd), valamint végigmegyünk a Janó György sétányon.
Elérve a Kiss Zsigmond utcát, át is kell kelnünk rajta, ez figyelmet követel!
A túlsó oldal járdáján balra kanyarodva, a Kórház kerítését követve kettő jobbos forduló után, a Nagy Sándor Telep mentén érkezünk meg első terepi ellenőrzőpontunkhoz. Ez a Kórház területének É-i oldalán, a füves részen, egy nyárfa törzsén várja a túrázót (503QR)

2. résztáv: /Kórház (É) - Kertváros (ÉK)/
QR-kód beolvasását követően a víz mentén, a parton haladunk tovább ÉÉNY-i irányban a következő csekkolásig (504QR), a lakóépületek és a mederszegély közötti területen, közben ismét keresztezve kettő hídfőt (Szalai utcai híd, Bali híd).

3. résztáv: /Kertváros (ÉK) - Zuhogói tiltó (ÉNY)
Kódkezelést követően balra (NYÉ) induljunk, fellépve a garázssor szintjére, majd lakóépületek közé érkezve. A Honvéd utcáról jobbra (É) fordulva az Őze Lajos utca vezet ki bennünket a vadonba, a szántók közé. Ismét szilárd burkolatot érve, balra (NY) fordulva, kb. 350 m-ig ezt koptatjuk. Majd az első lehetőségnél jobbra (ÉK) kanyarodva, ismét talajút (javított talajút) vezet bennünket a Kurca partja mentén. Kissé odébb átkelünk a Kommün-csatornán, a torkolati műtárgyak mellett. Ezt követően már jobban elmerülhetünk az alföldi táj látványában. Jobb oldalunkon a vízpart, melyre itt-ott rá tudunk pillantani, balról szántó és tanyák. Odébb keresztezzük a 147-es számú vasutat, mely nem nagy forgalmú, de azért figyelmet igényel. A terep ezt követően kissé már eltér a síktól. Ellenőrzőpontunk nem sokkal a Zuhogói tiltó előtt található, egy fatörzsön (505QR).

4. résztáv: /Zuhogói tiltó (ÉNY) - Koszta-tanya/
Az ittjártunk igazolását követően, a földutak kereszteződésében élesen balra (DNY) fordulva haladjunk a következő pontig (022QR), a Koszta-tanyáig. A táblát kint az út mellett találjuk egy ezüstnyárfán.

5. résztáv: /Koszta-tanya - Tisza ártér-1 / Partfürdő/
De itt - QR-kód olvasást követően - álljunk meg egy picit!
(Ha szeretnéd, hogy a Koszta-tanyánál eltöltött idődet a rendszer ne számolja bele a teljesítési időbe, a G_Koszt-t_m túrát válaszd, erre nevezz!)
Térjünk be a nyomvonal mentén a facsoport fái közé! Megérkeztünk a túra névadó állomására, a Koszta-tanyához.
Ezen a helyen állt Koszta Józsefnek (Szentes legjelentősebb festőművészének) lakhelye, tanyája.
(Kérlek, úgy érj ide, hogy az ITT és ITT elérhető anyagokat áttanulmányoztad, és ennek a videónak a megnézésére szántál 24 percet, hátradőlve, nyugalomban! Ez azért fontos, hogy értsd, miért ajánlom ennek a helynek a megtekintését. Itt ugyanis nem fogsz találni sem műtermet, sem tanyát, de már az összedőlt falak agyagtégláinak maradványait is visszahódította a vad természet. Ám ha felkészülten érkezel, akkor meg fog érinteni a hely. Ameddig bandukolsz ide, és utána is, tarts nyitva a szemed! A táj, a környező tanyák, a korábban látott képek… Csak így értheted meg.)

Térjünk vissza a teljesítménytúrához!
A földútra kiérve, balra (DNY) haladjunk tova. Kisvártatva a kereszteződésben ismét balra (DDNY) fordulva újra átkelünk a fent említett vasútvonalon. Kb. négyszáz méterrel odébb, a nyárfáknál, az első dűlőúton jobbra (DNY) kanyarodva kijutunk a 451-es főúthoz. Az átkelésnél - az időnként jelentős forgalom miatt – legyünk óvatosak! A túlsó oldalon az árvízvédelmi töltés magasodik előttünk, melyre rézsútosan vezet nyomvonalunk. A töltéskoronát a 72 tkm szelvényben érjük el. Az ártéri oldalra leereszkedve már a Partfürdőre vezető kerékpárútra érkezünk. Ennek mentén, egy kőrisfán találjuk aktuális ellenőrzőpontunkat (506QR).

6. résztáv: /Tisza ártér-1 / Partfürdő - Tisza ártér-2 / Bogaras/
Innen, egész a töltés ismételt eléréséig, (javarészt) a kék halacska turistajelzés mentén haladunk. A táblát tartó fán bizonyára már ekkorra észre is vettünk.
Elérve az üdülőtelep útját, balra (DK) haladjunk tovább. A kereszteződésnél jobbra tartva (D), a vízpart mentén vezet utunk. A katonai telepnél (a lejárónál) a kicsivel feljebb kiágazó földút a helyes irány, melynek végén jobbra (NY) ösvény vezet vissza bennünket a folyó partjára. (A helyes navigálás érdekében szenteljünk kissé több figyelmet a nyomvonalnak!) Az ösvényen balra (D) fordulva kisvártatva elérjük a 507QR jelzésű ellenőrzőpontot.

7. résztáv: /Tisza ártér-2 / Bogaras - Tisza ártér-3 / Sziget/
A következő QR-kód tábláig (508QR) nem lesz sok gondunk a navigációval. Kövessük a szűk, hangulatos ösvényt! Éljük meg e szakasz varázsát.

8. résztáv: /Tisza ártér-3 / Sziget - Szentes Alsórét-1/
Továbbhaladva rövidesen elérjük a szigeti hobbikertekhez vezető út kereszteződését. Itt balra (DDK) fordulva már látómezőnkbe kerül a töltésre felvezető rámpa. A gát koronáján balra vegyük az irányt a 68,7 tkm szelvényig, közben kitekintve a mentett oldali vén tölgyfára. A track mentén, rézsútosan leereszkedve, a földúton haladunk tova az erdő mentén, az első dűlőút kiágazásáig, ahol jobbra (D) kell fordulnunk. Kissé odébb, a földutak kereszteződését követően érjük el a 509QR azonosítóval rendelkező pontot. Jobbról lesz, a csatornaparton álló nyárfán.

9. résztáv: /Szentes Alsórét-1 - Szentes Alsórét-2/
Csekkolást követően áthaladunk az IC Ranch területei között, majd keresztezzük az ún. gázos utat. A következő földút-kereszteződésben kell balra (K) fordulnunk, immár a város felé haladva. Odébb, de még a főút elérése előtt, egy villanypóznán található a 510QR tábla. 

10. résztáv: /Szentes Alsórét-2 - Ilonaparti erdő/
A rövidesen elért 451-es úton történő átkelés ismét óvatosságot követel! A túlsó oldalon, egy rövid szakaszon párhuzamosan haladunk É-i irányban a főúttal, majd a nyomvonal mentén cikk-cakkban, de a víztorony felé tartva. Menjünk is el mellette, hogy a kerített telep mellett kiérjünk a gázos útra, melyen jobbra (K) kell fordulnunk. A kereszteződést elérve, irányunkat tartva, a csatorna mentén, a földút melletti erdő fáinak egyikén vár ránk utolsó terepi kontrollpontunk (511QR).

11. résztáv: /Ilonaparti erdőCél (rendezvény)/
A „célegyenesben” kiérünk a Kurca partjára egy hangulatos tanya mellett, és lassan visszatérünk a városi civilizációba. Balunkon először a Sipos Ferenc Parkerdő Otthon, majd ismét egy lakóépület, végül a Kurca-part Kalandpark vezet vissza bennünket a Széchényi Liget sarkához. A parkon történő áthaladásunk közben látómezőnkbe kerülhet a Tanpálya több QR-kód táblája is, de nekünk most ezekkel már nem kell foglalkoznunk. Ránk a Cél vár (502QR)
Ne felejtsük el, befutáskor is kezelnünk kell a teljesítésigazolást!

Feldolgozták: Virág OlgaHernyik András, Valkai ÁrpádBaráth László

Letölthető háttéranyagok:
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)
Ellenőrzőpont leírása (név, kód, elhelyezkedés, fellelhetőség)WordPDF
Ellenőrzőpont és résztáv adatok (név, kód, koordináta, hossz és távolsági adat)WordPDF
Szintidő és rész-szintidő adatok: WordPDF
Útleírás: WordPDF
Versenykiírás vándorserleg elnyerésére!
Kiírás: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorderlegkiiras.pdf
Demókép: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorserlegkepdemo.jpg


ÁTTEKINTŐ NÉZET
1. résztáv:
 
Rajt (rendezvény) - Kórház (É)
Táv: 1,6 / 1.6 km 
Ellenőrzőpont: 503QR / N46 39.856 E20 15.111
(A kórház területének É-i oldalán, a füves területen, egy nyárfa törzsén)

2. résztáv: Kórház (É) - Kertváros (ÉK)
Táv: 0,6 / 2,2 km 
Ellenőrzőpont: 504QR / N46 40.093 E20 14.881
(Kertváros ÉK-i részén, a Kurca partján, egy nyárfa törzsén)

3. résztáv: Kertváros (ÉK) - Zuhogói tiltó (ÉNY)
Táv: 4,1 / 6,3 km 
Ellenőrzőpont: 505QR / N46 41.633 E20 14.501
(A Zuhogói tiltó ÉNY-i oldalán, kissé lejjebb a Kurca partján, egy fatörzsön)

4. résztáv: Zuhogói tiltó (ÉNY) - Koszta-tanya
Táv: 1,3 / 7,6 km 
Ellenőrzőpont:  022QR N46 41.383 E20 13.653
(Az út DK-i oldalán, egy ezüstnyárfa É-i oldalán)

5. résztáv: Koszta-tanya - Tisza ártér-1 / Partfürdő
Táv: 2,1 / 9,7 km 
Ellenőrzőpont: 506QR / N46 40.771 E20 12.972
(A Tisza árterében, a Partfürdőre vezető kerékpárút mellet, egy kőrisfa törzsén)

6. résztáv: Tisza ártér-1 / Partfürdő - Tisza ártér-2 / Bogaras
Táv: 1,5 / 11,2 km 
Ellenőrzőpont: 507QR / N46 40.159 E20 13.351
(A Tisza árterében, a katonai gyakorlóteret követően, a parton, egy kőrisfa törzsén)

7. résztáv: Tisza ártér-2 / Bogaras - Tisza ártér-3 / Sziget
Táv: 1,4 / 12,6 km 
Ellenőrzőpont: 508QR / N46 39.815 E20 12.584
(A Tisza árterében, a szigeti hobbikertek lejárója előtt, egy kőrisfa törzsén)

8. résztáv: Tisza ártér-3 / Sziget – Szentes Alsórét-1
Táv: 2,5 / 15,1 km 
Ellenőrzőpont: 509QR / N46 39.253 E20 13.168
(A 451-es úttól NY-ra, az ún. Gázos úttól É-ra, a csatorna partján, egy nyárfa törzsén)

9. résztáv: Szentes Alsórét-1 - Szentes Alsórét-2
Táv: 1,6 / 16,7 km 
Ellenőrzőpont: 510QR / N46 38.719 E20 13.650
(A 451-es úttól NY-ra, az ún. Gázos úttól D-re, a murvás út mentén , egy villanykarón)

10. résztáv: Szentes Alsórét-2 - Ilonaparti erdő
Táv: 1,5 / 18,1 km 
Ellenőrzőpont: 511QR / N46 39.054 E20 14.417
(Az erdő D-i oldalán, a csatorna mentén, egy nyárfa törzsén)

11. résztáv: Ilonaparti erdő - Cél (rendezvény)
Táv: 1,2 / 19,3 km 
Ellenőrzőpont: 502QR / N46 39.162 E20 15.197
(Mobil pont rendezvény céljához / A Dózsa-ház keleti oldalán, az épület és a Kurca közötti partszakaszon)

Lenne egy kérésünk feléd! Tiszteld meg munkánkat és befektetett erőforrásainkat azzal, hogy a Szent-S-kör rendszerében látható módon teljesíted túráinkat, használod nyomvonalainkat, túraleírásainkat! Köszönjük.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó teljesítménytúrák
Azonosító Név
5 G-Koszt-t_m Gyalog / Koszta-tanya_m 1 3 19.4 km 04:20 3
5 G-Koszt-t_m_f Gyalog / Koszta-tanya_m_f 1 3 19.4 km 04:20 3
5 G-Koszt-t_f Gyalog / Koszta-tanya_f 1 3 19.3 km 04:20 3
Támogatók, segítők:
Médiapartnerek:
Honlap működtetők: