Útvonal leírása
Túrakód: K-H_É-f
Túranév: Kerékpár hosszútáv É-félkör
Szilárd burkolat: 99 %
Nehézség:
Táv: 96.9 km
Szintidő: 05:45
Telj. idő: 06:30
Feltöltve: 2020.01.07.
Frissítve: 2020.03.07.
Bejárva:   2020.09.08.

Teljesítménytúránk 7 résztávból áll. Teljesítése 8 ellenőrzőpont-igazolást igényel.
A rajt és a cél ugyanott található: Rajt-Cél (Dózsa-ház) / 001QR / N46 39.154 E20 15.191.

Az épület közelében van lehetőség parkolásra is.
(A túra navigációjának elsődleges anyaga a letölthető nyomvonal. Ennek használata, vagy helyismeret hiányában nem ajánlott elkezdeni a túrát! A leírás nem helyettesíti a nyomvonal használatát, csupán kiegészíti azt.)
Amennyiben inkább kirándulnál, túráznál a nyomvonalon, az
ITT elérhető leírást, túrát javasoljuk!


1. résztáv: /Rajt-Cél (Dózsa-ház) - Cserna-féle szélmalom/
A rajt QR-kód beolvasását követően délre (D) a boltíves híd irányába induljunk, majd keljünk is át rajta. Feljutva a körforgalomig balra (É) forduljunk. A városi szakaszon szenteljünk nagyobb figyelmet a track iránymutatásainak, és az alábbi útvonalon haladjunk! Tóth József utca, jobbra (K) Arany János utca, (irányváltás nélkül) Bajcsy-Zsilinszky utca, (trackek szétválásánál) jobbra (DDK) Bercsényi utca, jobbra- szemben (D) Kolozsvári utca, balra (K) Attila utca (vasútátjárón át). A körforgalomnál egyenesen, változatlan irányba keljünk át a 4516-os útra. Ez Fábiánsebestyén érintésével kivisz bennünket az innen 16,8 km távolságban lévő első terepi ellenőrzőpontunk közelébe. Az 51-es kilómétertáblát elhagyva az erdő túlsó sarkán, a csatornán innen, balra (É) a földútra kell kanyarodnunk, hogy a Cserna-féle szélmalom mellett fellelhető kontrolpontunkat felkeressük (012QR).

2. résztáv: /Cserna-féle szélmalom - Eperjes (Focipálya)/
Visszatérve az aszfaltútra, eredeti irányunkat tartva, balra (K) folytatjuk túránkat. Az út Újváros érintésével ér el a 7,3 km-re lévő megyehatárt. Elérve a 4403-as út kiágazását, forduljunk rá (É), mely az útminőség romlásával is jár. I
dőközben összefonódunk a kék sávval, melyet a résztáv hátralévő részében követünk. Eperjes határában, a focipálya sarkánál egy nyárfán vár ránk ellenőrzőpontunk (029QR).

3. résztáv: /Eperjes (Focipálya) - Ecseri templomrom/
Pontkezelést követően át kell haladnunk a településen, majd a túlsó oldalán a tavacskánál balra (NY), de maradva a 4403-as úton, távoznunk a lakóházak közeléből. (Közkút több helyütt, itt a kivezető szakaszon is fellelhető!) Erről az útról a 4402-es útra jobbra (ÉNY) kell letérnünk, mely a második aszfaltos lehetőség a falu szélétől 4 km-re. Ez a Cserebökényi pusztát átszelő 10,7 km-es út, a merevvázas bringát használó, 25 mm-es, 8 bar-os gumit viselőknek nehezen szerethető szakaszokat is tartogat! Cserébe a puszta (számomra csodálatos) látványát adja itt-ott, mely sokakban feledtetni tudja az ezzel járó (szó szerint) megrázó élményeket. Elérve a 4401-es utat jobbra (ÉK) fordulva, bő 300 m után le is térünk róla, balra (ÉNY) a házak irányába. Haladjunk egyenesen. Itt mát
látniis fogjuk balunkon az Ecseri Templomromot, mely ellenőrzőpontunk is (014QR). A rom előtti tégla oszlop/ülőke egyikén találjuk a táblát.

4. résztáv: /Ecseri templomrom - 45-ös út, 4401 elágazás után/
Csekkolást követően, visszatérve a 4401-es útra jobbra (DNY) induljunk! Ez az út elvisz bennünket Kajánújfalu mellett elhaladva a 45-ös út kereszteződéséig (10 km). Itt jobbra (É) fordulva, és 540 métert megtéve érjük el a következő ellenőrzőpontot (030QR), kissé beljebb egy fa törzsén.

5. résztáv: /45-ös út, 4401 elágazás után - Megyehatár-fakereszt/
A főúton tovább haladva, a megyehatáránál találjuk a következő ellenőrzőpontot (016QR), baloldalon, a feszület talapzatán.

6. résztáv: /Megyehatár-fakereszt - Bökényi duzzasztó/
Visszafelé induljunk (jobbra, D), a nyomvonalak találkozásáig, a nagytőkei kiágazásig! Itt jobbra a 4516-os úton a község mellett elhaladva eljutunk a 45121-es út kiágazásáig, ahol ismét találkoznak a nyomvonalak. Eben a kereszteződésben jobbra (ÉNY) fordulva, követve az aszfaltcsík kanyarulatait, kijutunk az
árvízvédelmi töltéshez. A gát koronáján balra (DNY) vezet a nyomvonal. (Száraz időben kevésbé rázós a mentett oldalon, a töltés lépcsőjén húzódó földút.) Szűk egy kilométernyi megpróbáltatást követően érjük el utolsó terepi ellenőrzőpontunkat (018QR), a Bökényi duzzasztót, mely az első hazai létesítésű vasbeton vízépítési műtárgy. A pontot még a kőhajó elérése előtt, az első (ártéri oldal) tölgyfán találjuk.

7. résztáv: /Bökényi duzzasztó - Rajt-Cél (Dózsa-ház)/
Az utolsó résztávot a nagytőkei elágazásig, az idefelé bejárt úton kell megtennünk! Kicsivel az elágazást követően (100 m) jobbra (DNY) indul ki a 45123-as út. Ezen kell továbbhaladnunk követve kanyarulatait, közben keresztezve a Kurcát, mígnem a Tisza töltésén találjuk magunkat. Az aszfaltcsíkunk keresztezi a 147-es számú vasútvonalat, majd némi kitérővel, szilárdburkolaton visz a nyomvonal, mígnem ismét a töltésre kerül. (E kitérő kihagyása, és a töltésen történő folyamatos haladás nem kizáró ok!) Közben kereszteznünk kell a 451-es főutat, mely alapos körültekintést igényel. Odébb, az égbeszökő kéménynél a Szentesi Szivattyútelep látható, mely még őrzi eredeti gőzhajtású berendezéseit. A rámpát elérve a kerékpárút vezet be bennünket a kiindulási pontunkhoz, mely időközben célponttá alakult (001QR).
Ne felejtsük el, most is kezelnünk kell a teljesítésigazolást az általunk választott módon!

Feldolgozták: Füsti-Molnár Viktória, Hernyik András, Valkai Árpád, Baráth László

Letölthető háttéranyagok:
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)
Ellenőrzőpont leírása (név, kód, elhelyezkedés, fellelhetőség): Word, PDF
Ellenőrzőpont és résztáv adatok (név, kód, koordináta, hossz és távolsági adat): Word, PDF
Szintidő és rész-szintidő adatok: Word, PDF
Útleírás: Word, PDF

Versenykiírás vándorserleg elnyerésére!
Kiírás: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorderlegkiiras.pdf
Demókép: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorserlegkepdemo.jpg


Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Lenne egy kérésünk feléd! Tiszteld meg munkánkat és befektetett erőforrásainkat azzal, hogy a Szent-S-kör rendszerében látható módon teljesíted túráinkat, használod nyomvonalainkat, túraleírásainkat! Köszönjük.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák
Azonosító Név
4 K-U Kerékpár ultratáv 1 1 181.3 km 10:30 9
4 K-H_D-f Kerékpár hosszútáv D-félkör 1 2 118.5 km 07:00 7
4 K-K_ÉK-h Kerékpár középtáv ÉK-harmad 1 3 65.8 km 04:00 5
Támogatók, segítők:
Médiapartnerek:
Honlap működtetők: